Asmenys turėtų peržiūrėti kelionių patarimus ir paveiktose vietose naudoti purškiklį nuo vabzdžių

Asmenys turėtų peržiūrėti kelionių patarimus ir paveiktose vietose naudoti purškiklį nuo vabzdžių

Tačiau pakylėtina staigmena, kai pamatome tyrimą, kuriame teigiama, kad taip nėra, kad geriausiai tobulėjame, kai padedame vieni kitiems.

Studija; Nuo turto prievartavimo iki dosnumo, evoliucijos kartotinėje kalinio dilemoje; pasirodė leidinyje Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pagalvokite apie besivystančias smegenis taip, kaip galėtumėte galvoti apie namo statybą. Pirmiausia reikia fizinės konstrukcijos – pamatų, grindų, atraminių sijų, stogo – ir tada pridedate vandentiekį, ortakius ir laidus.

Ląstelių dalijimasis, vykstantis besivystančio vaisiaus smegenyse, ypač pirmąjį nėštumo trimestrą, yra struktūrinis dalykas.

Tačiau smegenys vystosi ne po pirmojo trimestro ar net gimus kūdikiui, sako Forrestas Guldenas, Jeilio universiteto Neurologijos katedros mokslininkas. „Daugelis to, kas vyksta kūdikystėje, vaikystėje ir paauglystėje, iš esmės yra laidų tiesimas.

Mokslininkams, kurie sutelkė dėmesį į tai, kaip Zikos virusas veikia žmogaus smegenis, vienas iš pagrindinių klausimų yra susijęs su laiku: kada Zika yra pavojingiausia ir kodėl? Zika skiriasi nuo kai kurių su apsigimimų susijusių virusų, pavyzdžiui, raudonukės, kurie po pirmojo trimestro tampa daug mažiau pavojingi vaisiui. Nors Zika ypač pavojinga ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu, ji gali ir toliau lemti blogus vaisius iki trečiojo nėštumo trimestro.

Kadangi smegenys vis dar vystosi net gimus kūdikiui, kiek pavojinga Zikos infekcija naujagimiui ar mažyliui?

Į šį klausimą nėra lengva atsakyti, nes mokslininkai tik pradeda suprasti viruso mechanizmą. Pavyzdžiui, labai ankstyvo smegenų vystymosi metu Zika gali sukelti įgimtą mikrocefaliją, kai kūdikiai gimsta neįprastai mažomis galvytėmis, nes virusas nukreipia pagrindinį baltymą, reikalingą nervinių ląstelių dalijimuisi, svarbiai kuriant smegenų struktūrą. . Nukrypimas įvyksta kaip imuninio atsako dalis, kai organizmas bando kovoti su infekcija, tačiau rezultatas yra toks, kad nervinės pirmtakinės ląstelės, pagrindinės smegenų statybinės medžiagos, nesiskirsto ir suformuoja smegenų struktūrą, kaip būtų kitaip. Tai rodo Jeilio mokslininkų komandos, kuri praėjusį mėnesį paskelbė savo išvadas žurnale Cell Reports, tyrimai.

Šis svarbus ląstelių dalijimasis vyksta vaisiui pirmąjį trimestrą, todėl, anot jo, mikrocefalijos rizika yra didesnė anksčiau nėštumo metu.

„Jei Zikos infekcija įvyksta pirmąjį trimestrą, tai pražūtinga“, – sako Andre Sousa, Jeilio neurologas ir vienas iš Cell Reports straipsnio autorių. „Tai tikrai labai blogai. Kuo labiau subręstate, tuo simptomai būna silpnesni, tačiau Zika vis tiek gali net paralyžiuoti [asmenį, kuriam dėl viruso išsivysto Guillain-Barré sindromas], ir mes matėme, kad tai gali nužudyti žmogų.

Kitaip tariant, tam tikri su Zika susiję pavojai sveikatai gali išnykti žmogui senstant, tačiau gali atsirasti kitų. Subrendę neuronai atrodo mažiau pažeidžiami Zikos nei besivystančios smegenų ląstelės, tačiau bent vienas tyrimas, kuriame daugiausia dėmesio buvo skirta pelėms, o ne žmonėms, nustatė, kad virusas vis tiek gali pažeisti suaugusiųjų smegenis.

Rekomenduojamas skaitymas

Zikos kelio į placentą paslaptis

Adrienne LaFrance

Zika yra uždelsta epidemija

Julija Beck

Trečiojo trimestro Zikos infekcijos pavojus

Adrienne LaFrance

Taip gali būti todėl, kad pelės, skirtingai nei žmonės, suaugę vis dar turi daug neuroninių pirmtakų ląstelių, o „žmonėms tai yra labiau ginčytina“, – sako Sousa. „Manome, kad po pusantrų metų – po 18 mėnesių amžiaus – nebėra aktyviai besidalijančių nervinių pirmtakų [žmogaus neokortekse]. Iki 18 mėnesių Zika tikriausiai vis dar gali paveikti šiuos pirmtakus ir turėti tam tikrą poveikį smegenims, tačiau tai bus labai maža, nes didžioji smegenų dalis jau yra suformuota.

Tačiau Sousa ir jo kolegos pabrėžė, kad Zika ir toliau kelia susirūpinimą net gimus kūdikiams. „Ankstyvos naujagimio smegenys gali būti labai jautrios Zikos infekcijai“, – sako Jeilio neurologas Marco Onorati. Taip yra todėl, kad Zika ne tik veikia smegenų ląsteles, bet ir gali užkrėsti smegenų kraujagysles, sako jis.

Atsižvelgiant į didžiulį mikrocefalijos atvejų šuolį po Zikos protrūkio Brazilijoje, daugelis tyrimų buvo sutelkti į tai, kaip Zikos infekcijos veikia kūdikius prieš jiems gimstant. Vis dėlto, kaip savo svetainėje nurodo Ligų kontrolės ir prevencijos centrai, daugelis prenatalinės Zikos infekcijos padarinių kūdikiui lieka nežinomi.

Dar mažiau žinoma apie tai, kaip Zika – ypač iš pažiūros agresyvesnė viruso atmaina, susijusi su naujausiu protrūkiu – gali paveikti žmones, užsikrėtusius kūdikiams ar vaikams. "Tyrimai šia tema tik prasideda“, – birželį NPR sakė Stanfordo medicinos vaikų infekcinių ligų specialistas Davidas Vu.

Mokslininkai teigia, kad ramina tai, kad buvo nedaug pranešimų apie rimtas sveikatos problemas tarp Zika užsikrėtusių mažylių – smegenų infekcijos, tokios kaip encefalitas, yra galimos, tačiau atrodo, kad jos yra retos. Kol kas mokslinis sutarimas yra tas, kad Zika yra pavojingiausia nėščioms moterims. Ir, kaip ir suaugusieji, apie 80 procentų vaikų, užsikrėtusių virusu, yra besimptomiai, o tai reiškia, kad jie niekada net nesužinos, kad serga.

Šis įrašas buvo atnaujintas 2016 m. lapkričio 28 d.

Mokslininkai apie Zikos virusą žinojo septynis dešimtmečius, tačiau žmonių užsikrėtimas rimtu visuomenės sveikatos susirūpinimą kelia pastaraisiais metais, ypač per protrūkius, kurie tyrėjus daugiau išmokė apie atsirandančias mutavusias viruso padermes.

Vis dar daug ko nesuprantame apie Ziką, bet žinome, kad tai katastrofiška grėsmė pasaulio visuomenės sveikatai, net nepaisant to, kad dauguma užsikrėtusiųjų niekada nepatiria signalinių simptomų, tokių kaip karščiavimas, bėrimas, sąnarių skausmas. , raudonos akys ir raumenų skausmai. Dėl to ypač sunku atlikti tyrimą – Zikos virusas žmogaus kraujyje atsiranda tik praėjus maždaug savaitei po užsikrėtimo, todėl Zikos diagnozę galima patvirtinti paimant kraują arba šlapimą per trumpą laiką.

Zika ypač rūpi nėščioms moterims, kurių vaisius gali patirti rimtų pasekmių, kai moteris užsikrečia virusu. Tačiau virusas gali būti rimtas ir retais atvejais mirtinas vaikams ir suaugusiems.

Ką mes žinome

Zika pirmiausia plinta per užkrėstus uodus. Pagrindinis viruso nešiotojas yra Aedes aegypti uodas. (Geografiškai išsklaidytas Aedes albopictus vaistinese dialine taip pat gali rečiau platinti ligą.)

Remiantis CDC, Zika taip pat galite užsikrėsti seksu, įskaitant vaginalinį, analinį, oralinį seksą ir dalijimąsi sekso žaislais:

Zika gali būti perduodama per seksą, net jei asmuo tuo metu neturi simptomų. Ją gali perduoti Zika sergantis asmuo prieš prasidedant jo simptomams, kol jiems pasireiškia simptomai ir jiems pasibaigus. Juo taip pat gali užsikrėsti asmuo, užsikrėtęs virusu, bet jam nepasireiškia simptomai. Vykdomi tyrimai, siekiant išsiaiškinti, kiek laiko Zika išlieka Zka sergančių žmonių spermoje ir makšties skysčiuose ir kiek laiko ji gali būti perduodama sekso partneriams. Dabartiniai tyrimai rodo, kad Zika gali likti spermoje ilgiau nei kituose kūno skysčiuose, įskaitant makšties skysčius, šlapimą ir kraują.

Vienu retu atveju atrodo, kad virusas buvo perduotas atsitiktinio kontakto metu, tačiau tai nėra būdinga.

Zikos virusas gali būti perduodamas iš nėščios moters vaisiui, o infekcija nėštumo metu gali sukelti apsigimimų. Mikrocefalija, kai kūdikis gimsta su neįprastai maža galva ir neišsivysčiusiomis smegenimis, yra vienas iš pavojų. Ir kai kuriems vaikams, kuriems gimimo metu nėra mikrocefalijos požymių, ji gali išsivystyti senstant.

Įgimtas Zikos sindromas yra bendresnis terminas, apibūdinantis apsigimimų, galinčių atsirasti dėl viruso, modelio, įskaitant sunkią mikrocefaliją, smegenų audinio sumažėjimą, akies pažeidimą, šleivapėdystę ir raumenų vystymosi problemas, dėl kurių netrukus po kūdikio gimimo atsiranda judėjimo apribojimai. gimęs. Mokslininkai mano, kad pirmasis trimestras yra pats pavojingiausias, tačiau Zikos infekcija motinai gali pakenkti vaisiui bet kuriuo nėštumo momentu.

2016 m. rugpjūtį CDC paskelbė atnaujintas rekomendacijas, kaip žmonės, planuojantys pastoti, turėtų apsisaugoti nuo Zikos. Tiems, kurie keliavo į Zika užkrėstą šalį arba turėjo neapsaugotų lytinių santykių su žmogumi, kuris užsikrėtė, moterys turėtų palaukti mažiausiai aštuonias savaites nuo paskutinio galimo kontakto su juo, prieš bandydamos pastoti, o vyrai – mažiausiai šešis mėnesius.

Ko Mes Nežinome

Mokslininkai žino, kad Zika gali pakenkti besivystančioms smegenims, tačiau nežinoma, kada rimtos žalos grėsmė praeis. Pavyzdžiui, neaišku, kiek tikėtina, kad virusas gali padaryti nepataisomą žalą kūdikio smegenims.

Taip pat tiksliai nežinoma, kaip su Zika susijusi rizika keičiasi moters nėštumo eigoje, todėl CDC negali pasakyti, ar nėštumo metu kada nors yra saugus laikas keliauti į zoną, kurioje yra Zika.

Jei moteris užsikrėtė Zika, kai ji yra nėščia, mokslininkai nežino, kaip nustatyti, ar kūdikis turės apsigimimų ar net su Zika susijusių vystymosi vėlavimų, kurių fiziškai neįmanoma nustatyti. Štai kodėl Zika buvo apibūdinta kaip „uždelsta epidemija“. Tikėtina, kad praeis keleri ar daugiau metų, kol bus suprantama tikroji protrūkio apimtis ir sunkumas.

Taip pat gali būti, kad Zikos poveikį gali sustiprinti kiti uodų platinami virusai – ypač dengės karštligė ir chikungunya. Trys virusai vienu metu plito per Braziliją 2015 m., o kai kurie žmonės sirgo daugiau nei vienu tuo pačiu metu. Tyrėjai išsiaiškino, kad uodai gali nešioti Ziką ir chikungunya vienu metu ir gali užkrėsti žmogų abiem iš karto. Tačiau kol kas nežinoma, ar koinfekcija dviem ar daugiau šių virusų gali turėti įtakos neurologinėms komplikacijoms, susijusioms su Zika.

Nėra vakcinos, kuri apsaugotų nuo Zikos, ir nėra vaistų nuo viruso. Tačiau per pastaruosius metus mokslininkai padarė didelę pažangą skiepijimo ir prevencijos link. Yra keletas vakcinų, įskaitant dvi, kurios buvo pradėtos klinikiniuose tyrimuose su žmonėmis Nacionaliniuose sveikatos institutuose. Mokslininkai taip pat tiria genetiškai modifikuotų uodų naudojimo veiksmingumą viruso plitimui sustabdyti. Vienas metodas apima laboratorijoje sterilizuotų uodų paleidimą į lauką, o kitas – įprastų bakterijų naudojimą prieš laukinius Ziką nešiojančius uodus.

Tuo tarpu geriausia vyriausybės lygmens apsauga nuo Zikos yra uodų kontrolės pastangos. Asmenys turėtų peržiūrėti kelionių patarimus ir paveiktose vietose naudoti purškiklį nuo vabzdžių. Kontracepcija taip pat yra labai svarbi siekiant išvengti lytiniu keliu plintančios Zikos ligos.

Kur pasaulyje yra Zika?

2016 m. spalio mėn. CDC paskelbė kelionių įspėjimus dėl Zikos daugelyje Amerikos šalių, taip pat Karibų jūros regione, Azijoje, Pietryčių Azijoje ir Ramiojo vandenyno salose.

CDC

Rizika šalyse, kuriose Zikos yra endeminė, nėra lygi nuliui, tačiau manoma, kad ji yra daug mažesnė nei rizika, susijusi su virusu šalyse, kuriose yra aktyvūs protrūkiai. Zika yra endeminė kai kuriose Afrikos dalyse (Angola, Beninas, Burkina Fasas, Kamerūnas, Centrinės Afrikos Respublika, Dramblio Kaulo Kranas, Egiptas, Etiopija, Gabonas, Bisau Gvinėja, Kenija, Liberija, Malis, Mozambikas, Nigeris, Nigerija, Senegalas , Siera Leonė, Somalis, Tanzanija, Togas, Uganda, Zambija); Azija (Bangladešas, Indija, Pakistanas) ir Ramiojo vandenyno salos (Velykų sala, Vanuatu).

Iš kur atsirado Zika?

Pirmą kartą Zikos virusas buvo aptiktas beždžionėms Ugandoje 1947 m. Pirmieji viruso atvejai žmonėms buvo aptikti regione 1952 m. Iki devintojo dešimtmečio žmonės Afrikoje ir Azijoje užsikrėtė virusu, tačiau tie, kurie užsikrėtė, paprastai sirgo lengva liga. Tik 2007 m. buvo užfiksuotas didelis protrūkis, šį kartą Yap saloje Mikronezijoje. Kitame didžiuliame protrūkyje, 2013 m. Prancūzijos Polinezijoje, mokslininkai nustatė ryšį tarp Zikos ir neurologinio sutrikimo Guillain-Barré sindromo. Tada, 2015 m. viduryje, Brazilija pradėjo matyti pranešimus apie vietoje plintančią Ziką. Kai kurie mokslininkai mano, kad Zika į Rio de Žaneirą pateko iš Prancūzijos Polinezijos per Va’a pasaulio sprinto čempionato kanojų lenktynes ​​2014 m. rugpjūtį.

Nuo tada pavojinga viruso atmaina toliau plinta. 2016 m. lapkričio mėn. Ligų kontrolės ir prevencijos centrai užregistravo 4 128 Zikos atvejus Jungtinėse Valstijose ir dar 30 178 Zikos atvejus JAV teritorijose, įskaitant daugiau nei 3 000 Zikos atvejų, patvirtintų nėščioms moterims tuose regionuose.

Ypač Puerto Rike Zika sparčiai plinta. „Jei dabartinės tendencijos tęsis, mažiausiai 1 iš 4 žmonių, įskaitant nėščias moteris, gali užsikrėsti Zika“, teigia CDC.

Tuo tarpu nuo tada, kai 2016 m. rugsėjį Pietryčių Azijoje pradėjo plisti nauja Zikos padermė, CDC išplėtė įspėjimą dėl kelionių nėščioms moterims, įspėdamas jas vengti keliauti į 11 Pietryčių Azijos šalių: Brunėjų, Birmą (Mianmarą), Kambodžą, Indoneziją, Laosas, Malaizija, Maldyvai, Filipinai, Tailandas, Rytų Timoras ir Vietnamas.

Rekomenduojama literatūra:

Maži vampyrai

Zikos atsekimas iki nulinio paciento

Pesticidai nėra geriausias būdas kovoti su Ziką nešiojančiais uodais

Pirmasis dokumentuotas Zikos atvejis, išplitęs per fizinį kontaktą

Uodai gali perduoti Ziką savo palikuonims

Nuostabus ryšys tarp Zikos ir Dengės karštligės

Atrodo, kad Zika klesti makštyje

Ar moterys taip pat gali platinti Ziką seksualiai?

Galima Zikos grėsmė suaugusiųjų smegenų ląstelėms

Pirmoji žinoma su Zika susijusi kūdikių mirtis JAV

Zikos kelio į placentą paslaptis

Supratimo apie Zikos neurologinius pavojus link

Zika siejama su vis daugiau neurologinių būklių

Sneak-Attack Mosquito

Tikriausiai Jungtinėse Valstijose Zikos yra kur kas daugiau, nei buvo suskaičiuota

Nėščia Majamyje su Zika

Augantis Zikos paplitimas Floridoje

Zika Puerto Rike

Ryšys tarp Zikos ir klimato kaitos

Zikos katastrofa gali konkuruoti su uraganu Katrina

Kitas Zikos uodas

Zika yra uždelsta epidemija

Trečiojo trimestro Zikos infekcijos pavojus

Ko Zikos tyrėjai gali pasimokyti iš 1964 m. raudonukės protrūkio

Kada Zika yra pavojingiausia nėštumo metu?

Ar žiema nužudys Ziką?

Kaip Zika veikia kūdikio smegenis?

Jei nėščia moteris suserga Zika, kokia yra mikrocefalijos rizika kūdikiui?

Genetiškai modifikuoti uodai: kas gali nutikti?

CDC pareigūnas sako, kad Zika yra „sunkiausias“ skubios sveikatos atsakas

Atsakymas į Ziką gali būti daugiau uodų

Trijų rūšių vakcinos apsaugo beždžiones nuo Zikos

Kaip įveikti dengės karštligę ir Ziką: pridėkite mikrobą prie uodų

Tėvams parduodama apsauga nuo Zika, kuri neveikia

Uodų laikymas įlankoje Zikos amžiuje

Grėsmė didesnė nei Zika

Kontracepcijos svarba Zikos kovai

„Manau, kad tai – ir turėčiau būti atsargus, kaip tai sakau, bet aš manau, kad „Facebook“ naudojimas kartais atrodo lyg vartodamas heroiną“, – vakar sakė Vivekas Murthy, neseniai buvęs JAV generalinis chirurgas.

Komentaras buvo pateiktas Aspen idėjų festivalyje, patalpoje su žalia juosta ant grindų stačiakampės dėžutės pavidalu, kartu su maždaug 100 žmonių, atvykusių dalyvauti savotiškame eksperimente apie socialinę izoliaciją ir ideologinę poliarizaciją.